Wat is het?
De enkelartrodese heeft als doel de pijn weg te nemen en de functie te verbeteren bij patiënten met pijnlijke enkelartrose. De artrose zet zich in door slijtage van het kraakbeen van de 3 beenderen die het enkelgewricht omvatten, de tibia, fibula en de talus. De pijn neemt typisch toe bij beweging van het gewricht. De bedoeling van de ingreep is om deze 3 beenderen om te vormen tot 1 bot. De beweeglijkheid van het gewricht verdwijnt en neemt de pijn dus weg afkomstig van het versleten gewricht.
De ingreep kan via verschillende technieken gebeuren en je arts gaat een techniek voorstellen die het beste past bij je aandoening. Dit kan afhangen van de vervorming van het gewricht, de vorm van slijtage en de asafwijking van het gewricht. Bij een slijtage zonder al te grote misvormingen van het gewricht kan de operatie gebeuren met een kijkoperatie. Indien de het gewricht zodanig versleten is dat je arts oordeelt dat dat niet meer mogelijk is, zal de operatie gebeuren via de klassieke open chirurgie.
Tijdens de operatie wordt al het kraakbeen verwijderd tussen het gewricht en worden de botoppervlaktes voorbereid op de fusie.
De as van het gewricht wordt zo goed als mogelijk hersteld en de botten worden aan elkaar vastgemaakt met metaal (schroeven, platen en nagels). De keuze van het materiaal hangt weer af van de anatomie, vervorming en de keuze van je arts.
Dit materiaal dient om je botten aan elkaar te laten vastgroeien.
Om het bot beter te laten vastgroeien of om misvorming te corrigeren kan je arts je voorstellen om een ‘greffe’ te gebruiken. Dit wil zeggen dat een stukje bot van elders uit je lichaam genomen wordt en geïmplanteerd wordt in de enkel.
De ingreep gebeurt onder een gecombineerde anesthesie waar een knieprik (POP blok) gecombineerd wordt met een algemene anesthesie. Na 1 of 2 nachten mag je het ziekenhuis verlaten.
Nadien krijg je een achttal weken gipsimmobilisatie. Van deze 8 weken gips kan je 4 weken niet steunen en nadien krijg je 4 weken een stapgips.
In het begin is het belangrijk om je voet en enkel zo goed mogelijk naar omhoog te houden om zwelling tegen te gaan. Het is niet omdat je in de gips ligt dat je niet mag bewegen. Integendeel in het ziekenhuis zal de kinesist je oefeningen aanleren die je in het gips en met het gips kan uitvoeren. Je krijgt ook voldoende pijnstilling.
2 weken na de ingreep zal de wonde nagekeken worden en krijg je een comfortabele gips.
Na ongeveer 8 weken kunnen we vaak de gips verwijderen en geven we nog vaak een brace waarmee de revalidatie kan beginnen. Na 10 tot 12 weken is de artrodese vaak al hard genoeg om zonder brace te stappen.
Na 3 maanden voel je meestal sterk genoeg . De situatie verbetert nog tot ruim 1 jaar na de ingreep.
Op regelmatige basis zal je arts een controle RX aanvragen en na ongeveer 6 maanden een CT-scan. De CT-scan is het beste onderzoek om aan te tonen dat de fusie voldoende genezen is.
Ga ik alle mobiliteit in mijn voet verliezen?
De enkel is verantwoordelijk voor de op en neer gaande beweging van de voet. De fusie vermindert deze beweeglijkheid, maar ons lichaam zit verfijnd in elkaar en het onderste spronggewricht en de voet blijven beweeglijk.
De hiel kan hierdoor nog meestal vrij bewegen en een deel van het verlies van de beweeglijkheid in de enkel wordt opgevangen door andere gewrichten in de voet en enkel. De artrodese verandert je gangpatroon, maar na de revalidatie en het dragen van goede schoenen ga je meestal niet manken en is het moeilijk om het verschil tussen beide enkels door andere personen op te merken.
Dien ik bepaalde activiteiten te laten vallen na mijn artrodese?
Als de enkel is omgevormd tot 1 bot blijft dit zo. De meeste patiënten kunnen comfortabel lange wandelingen maken , redelijk zware arbeid verrichten, fietsen en autorijden. Skiën kan in principe ook al is het moeilijk om in een skibot te geraken. Crawl zwemmen kan, maar is moeilijk aangezien de enkel in 90° staat. De vaste enkel zal niet werken zoals vroeger. Indien je dan ook specifieke vragen over eventuele sporten en activiteiten hebt, vraag je dit beter op voorhand aan je arts. Joggen en lange afstanden lopen wordt wel afgeraden.
Dienen het metaal materiaal verwijderd te worden ( 2de operatie) ?
Niet echt, indien het materiaal niet hindert onder de huid of in schoenen mag dit blijven zitten. Bij het ontstaan van een infectie dient het metaal vaak verwijderd te worden. Het metaal laat meestal de metaaldetectors op de luchthaven niet afgaan.
Complicaties
Elke operatie kent zijn complicaties, die kunnen te wijten zijn aan anesthesie, infectie, aantasting van zenuwen en bloedvaten, nabloedingen of het ontstaan van een bloedklonter in het been.
De meer specifieke complicatie op korte termijn is de ‘non-union’. Dit wil zeggen dat de 3 botten zich niet willen omvormen of vastgroeien tot 1 bot. Het slaagpercentage bij een fusie is vrij hoog. Indien dit zich toch voordoet zal je arts je een nieuwe operatie voorstellen om de botten aan elkaar te laten vastgroeien.
Een complicatie op lange termijn is het ontstaan van slijtage op de omringende gewrichten. Door het verlies van de mobiliteit in de enkel gaat er meer stress gelegd worden op de omringende gewrichten. Hierdoor kan het gewrichtskraakbeen op andere plaatsen in de voet en enkel sneller gaan slijten. Dit effect doet zich vaak jaren na de initiële operatie voor.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be