Wat is het?
Een gebroken enkel komt relatief vaak voor. Een kleine misstap kan al de oorzaak zijn van een fractuur.
Het hele ontstaansmechanisme van de blessure bepaalt of je een banale, dan wel een zeer complexe aandoening hebt. Bij de enkel spelen immers heel wat structuren een rol. Bot, gewricht, ligamenten en spieren… ze hebben allemaal een functie. Bij een stabiele , eenvoudige fractuur kan een gipsbehandeling nodig zijn.
Indien een enkel breuk verplaatst is of ze niet meer stabiel is, dwz dat de botfragmenten niet meer samenhouden, gaat je arts je een operatie voorstellen om het bot terug in de correcte en stabiele positie te brengen, zodanig dat je je enkel nadien goed kan gebruiken. Dit gebeurt meestal door het aanbrengen van plaatjes en schroeven.
Door de globale veroudering zie je deze blessure nu ook meer voorkomen bij zowel geriatrische patiënten als bij actieve senioren. Het is dan ook belangrijk om de enkel fractuur bij de oudere bevolking correct te behandelen. Stabiliteit van de breuk is zeker in deze populatie belangrijk aangezien er vaak al wat natuurlijke kraakbeen slijtage aanwezig is.
Dit vergt natuurlijk een meer doorgedreven aanpak.
Een team van voet en enkel specialisten staan klaar in onze dienst om deze behandelingen uit te voeren.
Hoe herken ik het?
Zwelling van de enkel met bloeduitstorting is een typisch symptoom van een enkelfractuur.
Steunen op de betreffende enkel is moeilijk of onmogelijk, terwijl bewegen pijnlijk is. Dit laatste hangt samen met de bloeduitstorting in het gewricht.
Bij een zware zwelling kan je zelfs blaren hebben. Ernstige ongevallen (een verkeersongeval of sporttrauma) kunnen met een open fractuur eindigen: in dit geval is de huid beschadigd.
Diagnose
Doorgaans bevindt de breuk zich aan de buitenenkel, die pijnlijk en gezwollen is. Bloeduitstorting kan ook aanwezig zijn. Het bot is heel gevoelig aan vibratie: licht kloppen met je vinger op het bot zal pijn veroorzaken.
Je behandelende arts zal een grondig radiografisch onderzoek laten uitvoeren, eventueel aangevuld met een CT scan bij complexe fracturen. Dit laat toe het precieze type fractuur goed te begrijpen.
Behandeling
De behandeling hangt af van het type fractuur. Op de spoedgevallen zal men je mogelijk al een voorlopige gipsspalk aanleggen. Samen met de orthopedist wordt daarna het fractuurtype besproken. De uitslag hiervan bepaalt de inhoud van de behandeling.
Dit kan een conservatieve behandeling met gips zijn, of een operatie.
Bj een operatieve ingreep zal je art de breuk in elkaar zetten en meestal verankeren met plaatjes en schroeven
Revalidatie
Bij een enkelfractuur draag je ongeveer 6 weken je gips, zowel in het geval van operatie, als zonder.
Nadat het gipsverband verwijderd is begin je aan je revalidatie bij de kinesist. De kinesitherapiesessies zijn essentieel om de enkel weer soepel te krijgen. De kinesist zal je ook leren om weer op correcte manier te stappen na de weken van immobilisatie.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be