Wat is het?
Het enkelgewricht staat onderaan het knie- en heupgewricht en staat normaal mooi recht op de grond. Het kraakbeenoppervlak is dan ook evenwijdig met de grond.
De enkelartrose komt vaak voor na enkelbreuken en verstuikingen. Hierdoor kan het kraakbeen soms ongelijk afslijten. Het kraakbeen oppervlak staat dan ook niet meer evenwijdig met de grond waardoor de as van de enkel gaat veranderen. Typisch gaat het kraakbeen dan ook sneller afslijten in de richting van asafwijking. Bij jongere patiënten en indien het kraakbeen op een bepaalde plaats nog goed bewaard is, kan je arts je een enkelosteotomie voorstellen.
Hierbij wordt de as van het gewricht hersteld en is het de bedoeling om je opnieuw te lasten steunen op gezond kraakbeen, wat natuurlijk de pijn kan wegnemen en je gewricht kan sparen.
Dit gebeurt door het bot op een aantal plaatsen door te nemen en zo de as van het gewricht te herstellen. Je zal dan ook rechter staan na deze ingreep.
Om dit zo goed mogelijk uit te meten, laten we een staande CT-scan uitvoeren en werken we met een 3D-planning en specifieke 3D gemaakte guides. Een virtuele planning wordt opgemaakt die de verschillende stappen van de operatie simuleert.
De ingreep gebeurt onder een gecombineerde anesthesie waar een knieprik (POP blok) gecombineerd wordt met een algemene anesthesie.
Nadien krijg je een zestal weken gipsimmobilisatie. Tijdens deze 6 weken gips kan je 2 weken niet steunen en nadien krijg je 4 weken een stapgips.
Deze ingreep gaat uiteraard het beschadigde kraakbeen niet genezen, maar kan de evolutie van de slijtage vertragen om zo nog een bepaalde tijd comfortabel verder te leven. De tijdsduur kan niet echt voorspeld worden, maar stelt vaak de noodzaak tot het vastzetten van de enkel of het plaatsen van een enkelprothese uit.
Complicaties
Elke operatie kent zijn complicaties, die kunnen te wijten zijn aan anesthesie, infectie, aantasting van zenuwen en bloedvaten, nabloedingen of het ontstaan van een bloedklonter in het been.
De meer specifieke complicatie op korte termijn is de ‘non-union’. Dit wil zeggen dat het gecorrigeerde bot niet wil vastgroeien. Indien dit zich voordoet zal je arts je een nieuwe operatie voorstellen om de botten aan elkaar te laten vastgroeien.
Hoelang je je comfortabel gaat voelen na deze ingreep is niet echt te voorspellen. Indien de pijn terugkeert kan nog steeds een artrodese of prothese geplaatst worden.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be