Wat is het?
Artose in de knie krijg je door slijtage van het kraakbeen in de knie. Leeftijd, chronische ontstekingsprocessen en ongevallen zijn vaak de oorzaak. Artrose kan versneld worden door afwijkingen (het zogenaamde ‘O-‘ of ‘X-been’) of verlies van een meniscus.
Het is in belangrijke mate een erfelijke aandoening: zowel de as van je been als de kwaliteit van je kraakbeen zijn grotendeels erfelijk bepaald.
Hoe herken ik het?
Stappen is pijnlijk, in een later stadium heb je ook bij rust last van een pijnlijke knie. De knie voelt warm en stram, en je bespeurt een zichtbare zwelling. Bewegen is moeilijk: niet alleen merk je dat je beperkt bent, het is ook lastig om te beginnen bewegen. Je uithoudingsvermogen en kracht in het betreffende onderste been nemen af. In het onderste deel van het been ervaar je ook een toenemende asafwijking, dat gepaard kan gaan met een doorzakkingsgevoel.
Diagnose
Met een eenvoudige diagnose kan artrose van de knie vastgesteld worden. Gangmoeilijkheden, asafwijking en verminderde beweeglijkheid zijn gemakkelijk op te sporen.
Via een gewone RX kan je arts de artrose bevestigen: een MRI of CT-scan zijn in dit geval overbodig.
Behandeling
Je arts zal eerst een niet-operatieve aanpak voorstellen. Relatieve rust, paracetamol (maximaal 3x 1g per dag), korte episodes met ontstekingsremmers, ijsapplicatie, kinesitherapie en (uitzonderlijk) infiltratie van het gewricht met corticoïden. Er is geen medisch bewijs dat glucosamines en hyaluronzuur daadwerkelijk effect hebben.
Een ineffectieve conservatieve behandeling kan een operatie noodzakelijk maken. In geval van artrose is een kijkoperatie zelden nuttig: ze kan afsterving van het bot uitlokken.
Bij pijn door de slijtage die niet met andere middelen kan verholpen worden, zal je arts je een totale knieprothese voorstellen.
Een knieprothese is een nabootsing van de normale knie.
Bij het plaatsen van een knieprothese gebeuren drie dingen:
- de as wordt zo goed mogelijk gecorrigeerd. Als je been wat krom stond zal het na de operatie rechter staan dan voor de ingreep.
- de oppervlakten van dijbeen, onderbeen en knieschijf worden verwijderd en vervangen door metaal of plastiek: een oxinium of chroom-cobalt component ter hoogte van het onderste uiteinde van het dijbeen, een titanium component op het onderbeen en hoogwaardige plastiek ertussen. Ook achterop de knieschijf komt een stukje plastiek. Alle componenten worden gefixeerd met speciaal botcement.
- de resterende gewrichtsbanden worden in evenwicht gebracht om de nieuwe knie optimaal te laten functioneren.
De ingreep gebeurt onder gecombineerde spinale en epidurale anesthesie (ruggenprik), soms onder algemene verdoving.
Met de ‘Knie op maat’, het Visionaire systeem van Smith & Nephew, kan artrose ook behandeld worden. Op basis van MRI beelden en een staande foto van je been wordt in Memphis, USA, door ingenieurs computergestuurd bepaald welk voor jou de beste maat en de beste positie van de prothese is. Er worden dan ‘mallen’ gemaakt waarin een aantal zaagvlakken en openingen voor pinnetjes zijn aangebracht. Deze mallen worden steriel opgestuurd en tijdens de ingreep over je dij- en onderbeen geschoven.
De chirurg krijgt ook virtuele beelden opgestuurd die de verschillende stappen van het afzagen van het bot tot het plaatsen van de componenten tonen. Bedoeling is dat de plaatsing van een knieprothese nog accurater gebeurt. De mergkanalen moeten niet worden opengeboord waardoor er in theorie minder bloedverlies is. Het Visionaire systeem maakt een aantal chirurgische stappen overbodig zodat de operatieduur iets korter is.
Revalidatie
Je revalidatie start op dag 1 met oefeningen. ’s Morgens wordt mobilisatie gestart op een Kinetec-apparaat. ‘s Middags stap je in de kamer. Rond de 5e dag kan je naar huis; stappen doe je met 1 kruk. Ook trappen lopen is dan al mogelijk.
De kinesitherapie wordt thuis voortgezet. Bereid je erop voor dat je de eerste 6 weken nog last gaat hebben van pijn en zwelling. 3 maanden na de operatie voel je je doorgaans goed. Er kan verbetering blijven optreden tot ruim een jaar na de ingreep.
Selecteer je arts
Michael Maes
Gespecialiseerd in heupen, knieën en revisiechirurgie
Peter Mertens
Gespecialiseerd in heupen, knieën en revisiechirurgie
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be