Wat is het?
Het syndroom van De Quervain is een gevolg van een peesontsteking van duim en pols. Hierbij ervaar je pijn ter hoogte van de onderarm en pols net tot aan de duim. Die pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesschede of de pezen aan de duimzijde van de hand. Deze twee pezen lopen door een tunnel aan de zijkant van de pols. Overbelasting van de pezen kan leiden tot een ontsteking. Hierdoor zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker, waardoor de pezen moeilijker kunnen bewegen.
Hoe herken ik het?
De meest voorkomende klacht is pijn aan de duimzijde van de pols. Deze pijn kan geleidelijk of acuut ontstaan en wordt gevoeld ter plaatse van de pols; soms straalt de pijn uit naar de onderarm. De pijn wordt meestal erger bij herhaald gebruik van de hand en duim, vooral wanneer voorwerpen met kracht worden vastgepakt of wanneer de pols wordt verdraaid. Daarnaast is vaak sprake van een zwelling aan de duimzijde van de pols en kan het gebeuren dat de duim in zijn beweging blijft steken of ‘knakt’. Het syndroom kan het bewegen van de duim en pols lastiger maken.
De behandeling(en)
Spalken of medicatie
In milde gevallen van de Quervain Tendinitis kunnen spalken en/of het toedienen van ontstekingswerende medicatie helpen.
Infiltratie
Een infiltratie met een lokaal verdovingsmiddel en corticoïden wordt in de carpale tunnel gespoten. Het doel van deze inspuiting is de zwelling en irritatie door ontsteking te verminderen. Na de injectie kan een spalk worden gedragen om de pols te laten rusten. Deze infiltraties kunnen tot drie keer toe gegeven worden.
Chirurgie
Dit is enkel nodig indien de hierboven beschreven maatregelen niet helpen. Deze ingreep gebeurt via een eendagsopname in het chirurgisch dagziekenhuis.
De operatie gebeurt onder korte algemene of locoregionale verdoving; dit is een techniek waarbij enkel je arm verdoofd wordt. In beide gevallen is het noodzakelijk dat je vanaf middernacht nuchter blijft. Ook het drinken van water is niet toegestaan.
Het doel van de ingreep is de tunnel te verwijden om de pezen meer plaats te geven. Er wordt een insnede gemaakt aan de zijkant van de pols, net boven de tunnel. Nadien wordt er een snede gemaakt in de bovenkant van de tunnel. Hierdoor opent de tunnel zich, wordt er meer plaats gemaakt en vermindert het constante wrijven en dus ook de pijn.
Mogelijke problemen en complicaties van de ingreep
- Een beschadiging van een huidzenuwtje.
- Wondinfectie.
- De knelband die wordt gebruikt om de operatie onder bloedleegte te kunnen uitvoeren, kan aanleiding geven tot klachten, zoals bijvoorbeeld een gevoel van kneuzing. Dit verdwijnt na verloop van tijd.
Revalidatie
In sommige gevallen is het nodig kinesitherapie te volgen om sneller een goede handfunctie te bekomen.
Nabehandeling
Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd. Dit mag na 24u verwijderd worden. Je mag dan een klein kleefverbandje aanbrengen op de wonde.
Het is verstandig dat je de eerste dagen de arm in een draagdoek houdt en de vingers goed beweegt.
Na 12 dagen mogen de hechtingen verwijderd worden.
Wat je ook nog moet weten
Mochten je vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden of krijg je veel meer pijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dienst Spoedgevallen.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be