Wat is het?
De ziekte van Dupuytren is een aandoening van de huid en het onderhuidse bindweefsel, waarbij goedaardige verdikkingen en verkortingen in de bindweefselplaat ontstaan. Het gevolg is een verschrompeling van het bindweefselvlies. Je vingers kunnen daardoor in een buigstand gaan staan (contractuur). De ziekte ontstaat meestal bij mensen rond de leeftijd van 50 jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Vaak zijn beide handen aangedaan, veelal de ringvinger en de pink.
Hoe herken ik het?
Een eerste symptoom is een klein knobbeltje of kuiltje in de handpalm, vlakbij de handlijn aan de basis van de ringvinger en de pink. Langzaamaan kan zich een streng ontwikkelen tussen de palm en de vingers. De afwijking wordt vaak pas opgemerkt wanneer de hand niet meer plat op een tafelblad kan geplaatst worden. Door verloop van tijd kunnen de vingers zo krom gaan staan dat er belemmeringen optreden bij alledaagse activiteiten zoals bij het handen wassen. Het verloop is zeer variabel. Sommige patiënten hebben al 6 maanden na het eerste merkbare begin een duidelijke contractuur, anderen daarentegen hebben 20 jaar slechts enkele onschuldige knobbeltjes.
De behandeling(en)
Om je hand goed te kunnen blijven gebruiken, is tijdig operatief ingrijpen vaak noodzakelijk. Besef wel dat de chirurg enkel de ziekteverschijnselen kan weghalen, maar niet de ziekte zelf. De kans dat de vingers na de operatie opnieuw krom gaan staan blijft altijd aanwezig.
Bij de ingreep worden de bindweefselstrengen die de dwangstand van je vingers veroorzaken, chirurgisch verwijderd. De chirurg maakt hiervoor een aantal sneden in zigzagvorm aan de binnenkant van je hand en haalt het zieke bindweefsel weg. De zigzagvorm zorgt ervoor dat de altijd optredende krimping van het litteken niet opnieuw tot kromstand zal leiden.
Afhankelijk van de ernst van de woekeringen duurt de operatie ongeveer 45 minuten tot 2 uur.
De ingreep wordt verricht onder een lichte algemene verdoving of, indien het letsel beperkt is, een locoregionale verdoving. In beide gevallen is het noodzakelijk dat je vanaf middernacht nuchter blijft. Ook het drinken van water is niet toegestaan.
Mogelijke problemen en complicaties van de ingreep
• De gevoelszenuwen van de vingers kunnen bij operatieve behandeling beschadigd worden en een gedeeltelijke gevoelsstoornis geven.
• Bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf.
• Dystrofie, d.i. een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. De afwijking dient vroegtijdig behandeld te worden om functiestoornissen te voorkomen.
Revalidatie
In sommige gevallen is het nodig kinesitherapie te volgen om sneller een goede handfunctie te bekomen.
Nabehandeling
Het is verstandig dat je de arm in een draagdoek houdt en hem zo weinig mogelijk laat afhangen. Leg je arm wat hoger als je zit of ligt.
Beweeg de vingers die vrij zijn zoveel mogelijk. Dat zal eerst wat moeizaam gaan, maar na enkele dagen lukt dat al veel beter.
De hechtingen mogen na 12 à 14 dagen verwijderd worden.
Bij ernstige contracturen worden nachtelijke spalken aangemeten tot 6 weken na de ingreep.
Wat je ook nog moet weten
Mochten je vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden of krijg je veel meer pijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dienst Spoedgevallen.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be