Wat is het?
Een polscyste is een omkapselde holte, die gevuld is met een gele, geleiachtige stof. De cyste ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt meestal voor aan de rugzijde, maar ook soms aan de binnenkant van de pols. Cysten zijn steeds goedaardig.
Hoe herken ik het?
Een cyste op de bovenzijde van de pols manifesteert zich als een zichtbare en/of voelbare massa die soms vrij acuut kan ontstaan. Initieel kan je pijn krijgen tijdens of na bepaalde bewegingen. Op dat moment is de cyste nog niet zichtbaar. Bij een cyste aan de onderzijde van de pols kan er zich een zekere druk ontwikkelen op de onderliggende zenuwen of bloedvaten, waardoor je last kan krijgen van tintelingen in de vingers. Pijn, bewegingsbeperking, krachtsverlies en esthetische hinder zijn de voornaamste klachten. Opvallend is dat een cyste in volume kan variëren; ze kan groter worden na langdurige inspanningen en weer kleiner worden na een rustperiode.
De behandeling(en)
Welke behandeling in jouw geval het meest aangewezen is zal afhangen van de grootte van de cyste, de functionele hinder en je medische voorgeschiedenis.
Niet-chirurgische behandeling
Dit is het puncteren (leegzuigen) van de cyste en het inspuiten van een ontstekingsremmend product. In sommige gevallen kan dit voldoende zijn, maar meestal komt de cyste echter terug.
Chirurgische behandeling
Wanneer de cyste zo groot wordt dat je functioneel gehinderd wordt of wanneer er een compressie van de zenuw optreedt, is het aangewezen om de cyste chirurgisch te verwijderen.
Bij deze ingreep wordt een kleine insnede gemaakt over de cyste. Deze wordt vervolgens vrijgemaakt en volledig verwijderd. Het is belangrijk om de cyste volledig te verwijderen, samen met het steeltje dat naar en in het onderliggende kapsel loopt. Een klein deeltje van het kapsel wordt eveneens mee verwijderd.
Mogelijke problemen en complicaties van de ingreep
- Bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf.
- Na het verwijderen van de cyste kan er een recidief optreden.
- Door de ligging van de cyste kunne vergroeiingen ontstaan op het litteken en de pezen.
Revalidatie
In sommige gevallen is het nodig kinesitherapie te volgen om sneller een goede handfunctie te bekomen.
Nabehandeling
Het is verstandig dat je de eerste dagen de vingers goed beweegt. Dat zal eerst wat moeizaam gaan, maar na enkele dagen lukt dat al veel beter.
Houd de plaats van insnede droog tot de hechtingen na 12 dagen verwijderd worden. Nadien mag je de pols samen met de vingers bewegen.
Meestal zal je na de operatie weinig pijn hebben. Indien je toch pijn ervaart, mag je een pijnstillend medicijn nemen.
Houd er rekening mee dat je in het begin wat last hebt van krachtsverlies en stijfheid van de pols. Het kan zeker 6 weken duren voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft en de pols volledig mobiel is. Het litteken heeft zelfs 3 maanden nodig om soepel te worden.
Wat je ook nog moet weten
Mochten je vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden of krijg je veel meer pijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dienst Spoedgevallen.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be