Wat is het?
Een springvinger (of ’trigger finger’) is een vinger die tijdens het buigen klikt en tijdens het strekken met een volgende klik weer rechtkomt. Deze aandoening begint meestal als een overbelasting met ontsteking, waardoor de peesschede gaat zwellen. Soms is het echter de pees die gezwollen is. Bij langdurige ontsteking ontstaat er dan een verdikking in de peesschede, die de pees hindert bij overgang van buigen naar strekken en omgekeerd. De aandoening komt meer voor bij reumapatiënten, suikerzieken en mensen met gerelateerde inflammatoire aandoeningen zoals peesontstekingen van schouder en elleboog of carpaal tunnel syndroom. Het is een onschuldige, maar vervelende afwijking.
Hoe herken ik het?
De beginsymptomen zijn meestal pijn en een raar, verspringend gevoel in de handpalm, dat optreedt bij het buigen en strekken van de vingers of de duim. Het gevoel ontstaat op het moment dat deze verdikking door de peestunnel moet passeren. Dit kenmerkt zich in het typische haperen of verspringen van de vinger(s). Af en toe blokkeert de vinger en kan je hem enkel recht krijgen door met de andere hand de vinger recht te trekken. Soms is buigen niet meer mogelijk; bij een geblokkeerde springduim gebeurt dit wel vaker.
De behandeling(en)
Als de hapering niet al te ernstig is, wordt de ontsteking tot rust gebracht met behulp van een injectie van een cortisonepreparaat in de peesschede. Het resultaat is echter niet altijd blijvend.
Als de krachten aanhouden, kan een kleine operatie oplossing bieden. Dit gebeurt in het daghospitaal onder korte algemene verdoving of locoregionale verdoving. In beide gevallen is het noodzakelijk dat je vanaf middernacht nuchter blijft. Ook het drinken van water is niet toegestaan.
Door middel van een kleine snede (1.5 cm) wordt de peesschede in de lengterichting opengesneden, waardoor weer ruimte ontstaat voor de verdikte pees. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Mogelijke problemen en complicaties van de ingreep
- Tijdelijke tinteling.
- Zwelling. Daarom is het belangrijk dat de hand na de operatie voldoende omhoog gelegd wordt. Ook dan kan er nog wat spanning ontstaan onder het verband. Contacteer je arts is bij overmatige zwelling of spanningsgevoel.
- Wondinfectie.
Revalidatie
In sommige gevallen is het nodig kinesitherapie te volgen om sneller een goede handfunctie te bekomen.
Nabehandeling
Meestal zal je na de operatie weinig pijn hebben. Indien je toch pijn ervaart, mag je een pijnstillend medicijn nemen.
De dag na de operatie mag je de zwachtel verwijderen. De hechtingen mogen na ongeveer 10 dagen verwijderd worden.
Houd er rekening mee dat je in het begin wat last hebt van krachtsverlies en stijfheid. Het kan zeker 6 weken duren voordat stevig vastgrijpen geen last meer geeft en de pols volledig mobiel is. Het litteken heeft zelfs 3 maanden nodig om soepel te worden.
Wat je ook nog moet weten
Mochten je vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden of krijg je veel meer pijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dienst Spoedgevallen.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be