Wat is het?
Met ‘impingement’ bedoelen we een ‘inklemming’ van bepaalde delen van de schouder. Bij het zijdelings omhoogheffen van de arm ontstaat wrijving tussen het bovenste gedeelte van de schouder (‘de kop van het schoudergewricht’) en het schouderblad. De schade die hierdoor ontstaat aan omliggende delen kan ontsteking veroorzaken.
Blessure van de bovenrand van het schouderblad (acromion), verkalkingen in de pezen en een onevenwicht tussen de spieren van het schoudermanchet (rotatorcuff) zijn de meest voorkomende letsels.
Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben.
Hoe herken ik het?
‘Impingement’ veroorzaakt pijn rond het schoudergewricht, die kan uitstralen naar de bovenarm. Dit gaat gepaard met een vermindering van kracht in de pijnlijke arm. Je ervaart een verminderde mobiliteit, waarbij vooral het zijwaarts opheffen van de arm moeilijk is. Vaak is er ook sprake van pijn ’s nachts, wanneer je op je beschadigde schouder ligt.
Diagnose
Je arts zal bij het onderzoek bepalen welke klachten precies in de richting van ‘impingement’ wijzen. Met bijkomende beeldvorming (RX, echografie, Artho-CT) zal dan de precieze oorzaak van het letsel worden aangetoond.
Behandeling
Niet-operatieve behandeling
In eerste instantie zal je arts kiezen voor een niet-operatieve behandeling. Door kinesitherapie, infiltratie met corticoïden en pijnstillers en/of ontstekingsremmende medicatie zal geprobeerd worden om de klacht onder controle te brengen.
Operatieve behandeling
Mochten deze maatregelen de blessure niet verhelpen, dan kan een heelkundige ingreep nodig zijn. In dat geval wordt een arthroscopische decompressie van de schouder uitgevoerd. Dit is een kijkoperatie waar een deel van het bot van het schouderblad en eventuele verkalkingen worden weggenomen via 2 of 3 kleine incisies.
Revalidatie
Na de operatie draag je gedurende 2 weken een antalgische draagdoek. De kinesist leert je onmiddellijk pendeloefeningen aan, die je dan de eerste 2 weken zelf uitvoert. De hechtingen worden na 2 weken verwijderd. In dit stadium kan gestart worden met spierversterkende kinesitherapie. De bedoeling hiervan is om je schouder zo snel mogelijk weer volledig mobiel te krijgen, en de spiergroepen van het schoudermanchet aan te sterken. Voor de volledige revalidatie reken je best op 3 maanden.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be