Wat is het?
De kop van het schoudergewricht wordt strak omgeven door een manchet van pezen, de rotator cuff pezen. Ze geven de schouder de nodige stabiliteit, waarbij iedere pees een eigen functie heeft in de mobiliteit van de schouder. Ontstaat bij een van deze pezen een scheur, dan spreekt men van een scheur van de rotator cuff. De rotator cuff kan door het repetitief uitvoeren van dezelfde beweging, te intense krachtzetting of verouderingsaantasting geblesseerd geraken.
Hoe herken ik het?
Een gescheurde rotator cuff is pijnlijk. Je ervaart een verminderde kracht in de betreffende schouder, gecombineerd met een sensatie van instabiliteit. Je mobiliteit vermindert in de aangetaste schouder, voornamelijk bij het zijwaarts opheffen van de arm.
Diagnose
Om de scheur effectief te kunnen behandelen is meestal een operatie nodig. Via een arthroscopie worden er kleine “ankers” in de humeruskop (opperarmbeen) geplaatst. Hier wordt de pees weer stevig aan vastgeknoopt. Bij senioren die een onherstelbare scheur hebben (met uitgesproken pijn) zal men een reversed schouder prothese suggereren. De prothese zorgt ervoor dat de patiënt zelfs mét een scheur toch nog een aanvaardbare mobiliteit kan hebben.
Revalidatie
Afhankelijk van de ingreep wordt een gepaste revalidatiemethode toegepast.
Bij arthroscopisch herstel (na het ‘vastzetten’ van de pees) wordt je arm gedurende 4 weken in een draagdoek geïmmobiliseerd. Na deze periode ga je via intensieve kinesitherapie werken aan verdere revalidatie.
Indien je een reversed prothese hebt, wordt de arm gedurende ongeveer drie weken in een draagdoek gehouden. Om je genezing te optimaliseren zijn passieve kinesitherapie en pendeloefeningen onmiddellijk nodig. Na 3 weken volg je kinesitherapie aan een nog hogere frequentie.
Voor beide ingrepen kan je uitgaan van een revalidatie van 3 tot 4 maanden.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be