Wat is het?
Een schouderprothese is de oplossing bij enkele specifieke aandoeningen. Deze aandoeningen ontstaan o.a. door ernstige slijtage, een scheur van de rotator cuff, breuken en botinfarct.
Bij uitgesproken slijtage, een zeer complexe fractuur van de kop van het schoudergewicht of een onherstelbaar peesletsel bij een oudere patiënt, kan een prothese een goede behandeling zijn tegen de pijn. Het wordt ook toegepast om de mobiliteit van de schouder te verbeteren.
Er zijn verschillende soorten schouderprothesen: je arts zal je de details verschaffen over de beste optie voor jou.
Diagnose
Een lichamelijk onderzoek toont in zo’n geval een verminderde kracht en mobiliteit. Op een standaard RX zal de slijtage van het gewricht duidelijk te zien zijn. Om de kwaliteit van je pezen te evalueren zal een Arthro-CT worden uitgevoerd.
Behandeling
Bij de operatie wordt je schoudergewricht vervangen door een artificieel gewricht. Soms wordt enkel de kop vervangen (hemiprothese). Bij volledige slijtage wordt zowel ter hoogte van het articulatievlak van het schouderblad als ter hoogte van de humeruskop (bovenste deel van de bovenarm) het kraakbeen weggenomen. Dit wordt vervangen door een metalen implantaat met daartussen een hoogwaardige, slijtvaste kunstofcomponent. Dit minimaliseert de slijtage.
Voor de ingreep blijf je 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis.
Revalidatie
Na de ingreep draag je je arm gedurende een drietal weken in een draagdoek. Je begint onmiddellijk met passieve kinesitherapie en pendeloefeningen. Na deze periode wordt de intensiteit van de kinesitherapie opgevoerd.
Je volledige revalidatie zal 3 tot 4 maanden in beslag nemen.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be