Wat is het?
Hallux valgus is de latijnse benaming voor een scheve grote teen. In de volksmond spreekt men van een ‘knobbel’. De knobbel is dikwijls de oorzaak van pijnklachten, maar als men alleen de knobbel wegneemt en de teen scheef laat staan komt deze binnen de kortste keren en meestal nog veel groter terug.
Hallux valgus mag niet verward worden met hallux rigidus, wat stijve grote teen betekent. Soms ziet men wel een combinatie van beide, hallux valgus rigidus, genoemd. Hallux valgus gaat dikwijls, maar niet altijd, gepaard met afwijkingen aan de andere tenen, waarvan hamertenen de meest gekende zijn.
Welke niet-operatieve behandelingen zijn er?
Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat de ‘hulpstukjes’ die commercieel worden aangeprezen weinig zinvol zijn. Zij kunnen hoogstens lokale pijn verzachten maar gaan nooit een toename van de afwijking tegenhouden.
Steunzolen kunnen de klachten wel doen afnemen en bovendien ook de scheefstand afremmen omdat de voet hierdoor beter gepositioneerd wordt. Hetzelfde geldt uiteraard voor goed schoeisel.
Wanneer wordt een operatie voorgesteld?
Vroeger waren de resultaten van hallux chirurgie niet altijd even voorspelbaar en werd een ingrijpen pas geadviseerd als de last invaliderend was. Met de vooruitgang van de operatieve technieken zijn de resultaten veel beter (en minder pijnlijk!) geworden en wordt sneller een chirurgische correctie voorgesteld.
Indien er weerslag is op de andere tenen of als er op een radiografie bepaalde afwijkingen worden vastgesteld wordt een operatie zelfs vanuit medisch standpunt aanbevolen om moeilijkere chirurgie in de toekomst te voorkomen.
Uiteraard blijft een hallux valgus correctie ‘electieve’ chirurgie waarbij de patient zelf de uiteindelijke beslissing neemt om de afwijking al dan niet te laten opereren.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be