Wat is het?
Enkelverstuikingen komen vaak voor: in België zijn ze zelfs één van de meest frequente ongevallen. Voor de meeste verstuikingen geldt dat ze spontaan genezen, zonder specifieke behandeling. Er is echter een klein percentage dat een inklemming ontwikkelt. Deze complicatie, die doorgaans bij jonge sporters voorkomt, kan zich zowel vooraan als achteraan de enkel situeren. Omdat de enkel fungeert als een ‘scharnier’ bij het plooien of strekken, kan er weefsel of bot ingeklemd raken. Dit veroorzaakt pijn en bewegingsbeperking.
Hoe herken ik het?
Je ervaart een verminderde beweeglijkheid en een gevoel van blokkage in de enkel. Bepaalde sportactiviteiten worden moeilijk om uit te voeren. De hinder doet zich vooral voor bij slides (voetbal) en springen en landen (volleybal). Door het verminderd gebruik van de enkel ervaar je krachtverlies, gecombineerd met een instabiel gevoel. Er is ook een zichtbare zwelling mogelijk.
Diagnose
Bij het klinisch onderzoek is je enkel niet altijd gezwollen. Om de blessure vast te stellen zal je arts lokale pijn vooraan of achteraan in de enkel uitlokken. Dit gebeurt door lokale druk en het uitvoeren van bepaalde testen.
Om een correcte diagnose te krijgen gaat de arts over tot een standaard radiografie opname van de enkel, liefst rechtstaand. Bij het vermoeden van een knelling vooraan in de enkel wordt dan een extra gedraaide RX opname gemaakt. Om de diagnose verder te verfijnen, en om andere letsels uit te sluiten, kan een MRI scan nodig zijn.
Behandeling
Wanneer er sprake is van een inklemming van louter weke delen (zoals het gewrichtskapsel) kan een inspuiting met cortisone in het gewricht helpen. Dit wordt dan gevolgd door revalidatie bij de kinesist.
Indien er kleine botaanwassen zijn vooraan in het enkelgewricht is dit vaak niet voldoende.
Achteraan in de enkel kan het bot geïrriteerd of afgebroken zijn. Dit wordt het ‘os trigonum syndroom’ genoemd. De buigpees van de grote teen die achteraan in de enkel loopt is pijnlijk. Hiervoor wordt occasioneel inspuiting van cortisone toegepast, samen met kinesitherapie. Dit garandeert echter geen genezing. Indien de klachten aanhouden zal je arts je aanraden om een kijkoperatie ter hoogte van de enkel uit te voeren.
Revalidatie
Na de operatie krijgt je krukken, maar een gipsverband hoeft niet. Bij het stappen met de krukken wordt wel aangeraden om de voet ‘af te rollen’, zonder al je gewicht op de enkel te plaatsen. Dit houdt je enkel soepel.
Na zo’n tweetal weken worden de hechtingen verwijderd. Je krijgt een specifiek revalidatieschema voorgeschreven dat je een maand bij de kinesist uitvoert.
Selecteer je arts
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be