Over ons

Onder orthopedie wordt de medische behandeling van alle bot- en gewrichtsaandoeningen verstaan. Een orthopedisch chirurg is eveneens gespecialiseerd in het behandelen van weke delen en ligamentaire letsels rondom de gewrichten en in alle ledematen.

Onze orthopedische dienst telt 10 chirurgen, de elk gespecialiseerd zijn in een bepaald deelgebied van het menselijk lichaam. Elk jaar helpen we meer dan 20000 patiënten met nek-, rug-, schouder-, hand-, heup-, knie- en voetproblemen.

We volgen bovendien steeds de laatste trends binnen de sportgeneeskunde. Verder werken wij samen met het universitair ziekenhuis van Leuven voor behandeling van patiënten volgens Ilizarov-systeem.

De Gewrichtskliniek

De Gewrichtkliniek werd opgericht in 2014. Het idee ontstond uit de noodzaak om onze raadplegingen buiten het ziekenhuis, te groeperen rond een centraal aanspreekpunt. Hierdoor willen wij een betere bereikbaarheid aanbieden voor zowel de patiënt als huisarts. Een lange zoektocht bracht ons bij een geschikt pand in de Jos Ratinckxstraat te Berchem. Na een grondige renovatie en inrichting opende de Gewrichtskliniek de deuren in september 2014.

In de Gewrichtskliniek bieden wij onze gekende kwaliteit van zorg aan in een rustige omgeving met voldoende parkeergelegenheid.  Ook is er mogelijkheid tot raadpleging buiten de kantooruren.

Historiek

Jaren 50
Het OCMW van Antwerpen beslist in de jaren 50 het AZ Middelheim te bouwen.

1969
Het Middelheimziekenhuis wordt in gebruik genomen met de opening van de kraaminrichting, gevolgd door de officiële inhuldiging in 1970. Jean Gerard is afdelingshoofd algemene heelkunde AZ Middelheim. Maurits Vreugde wordt aangetrokken om de afdeling chirurgie in Middelheim te versterken.

1972 
Robert Dierckx verhuist als thoraxchirurg van Good Engels naar AZMiddelheim, samen met chirurg-traumatoloog Eric Theeuws.

1973
Prof. Dr. Mortier, diensthoofd fysiotherapie, trekt orthopedisch chirurg Marc Van Hoye aan om naar analogie met het UZ Gent een dienst fysiotherapie-orthopedie te starten. Marc Van Hoye beoefent orthopedie binnen de algemene heelkunde onder Jean Gerard. Andere algemene chirurgen werken regelmatig met hem samen (J. Iarchy, Y. Gerard, E. Theeuws, M. Vreugde). Maurits Vreugde wordt door Marc Van Hoye aangetrokken om exclusief binnen de dienst Orthopedie-Traumatologie te komen werken. Hij ontpopt zich als een ware selfmade hand- en voetchirurg. Marc Van Hoye blijft het leeuwendeel van de ‘koude’ orthopedische heelkunde voor zijn rekening nemen. Heupchirurgie vormt daarin de hoofdmoot.

1986
Karl Brabants wordt de tweede orthopedisch chirurg. In de beginjaren beoefent hij algemene orthopedie. Hij legt zich vooral toe op de knie, eerst artroscopie en later ook knieprothesen.

1992
Marc Van Hoye wordt erkend als perifeer stagemeester. De dienst wordt erkend voor partiële opleiding: 3 kandidaten in opleiding gedurende maximaal 2 jaar.

1996
Bart Conix wordt de derde orthopedische chirurg in AZ Middelheim. Hij beoefent algemene orthopedie. Geleidelijk legt hij zich toe op rugchirurgie. De samenwerking met neurochirurg Robert Hes leidt tot de Spine-Unit.

1997
Philippe Naert start vrij assistent in de dienst. Hij ontpopt zich als technicus in schouderchirurgie en traumatologie en neemt eveneens een deel van de hand- en elleboogchirurgie voor zijn rekening.

2000
Karl Brabants volgt Marc Van Hoye op als perifeer stagemeester.

2001 
Dominique Spaepen start als voet- en handchirurg. Onder leermeester Vreugde vervolmaakt ze zich binnen de dienst als voetspecialist. Ze officialiseert samen diabetologe Patsy Van Rooy de diabetes voetkliniek. 2001 Karl Brabants volgt Marc Van Hoye op als afdelingshoofd. Vanaf dan breidt zijn activiteit in de kniechirurgie zich uit naar de heupchirurgie. Ook Bart Conix neemt een deel van de heupchirurgie voor zijn rekening.

2003 
Danny Vandenberghe en Peter Mertens starten in AZ Middelheim als respectievelijk handspecialist en heup- en kniespecialist. Deze laatste brengt nieuwe technieken mee en bekwaamt zich in de behandeling van bekkenbreuken.

2004
In het AZ Middelheim maakt als gespecialiseerd ziekenhuis deel uit van ZNA en is met meer dan 600 bedden het grootste algemene ziekenhuis van ZNA én Antwerpen.

2006 
Ytje de Boer wordt zaalarts en go between tussen de dienst Orthopedie en de Spoed. Zij neemt een deel van de traumaraadpleging en traumatologische heelkunde voor haar rekening en coördineert het werkschema van assistenten en stagiairs.

2010 
De Spine Unit ressorteert volledig onder neurochirurgie. De scheiding met orthopedie gebeurt om administratieve en financiële redenen. De symbiose neurochirurg – orthopedisch chirurg blijft bestaan. Kris Buedts verhuist naar ZNA Middelheim. Hij is gesubspecialiseerd in enkel- en achtervoetpathologie en in sportpathologie. Hij vormt samen met Dominique Spaepen de Voetkliniek. Hij is tevens handchirurg en draait mee in het SOS handteam van Antwerpen en omstreken. Heinz Hulsmans versterkt als orthopedisch chirurg het team.  Hij wordt aangetrokken als schouderchirurg en traumatoloog en krijgt de opdracht de behandeling van sportletsels van schouder en knie mee uit te bouwen.

Op 1 maart 2013 wordt Peter Mertens diensthoofd. Karl Brabants blijft stagemeester.

Opleiding en teaching vormen een routine in onze afdeling. Er zijn steeds twee assistenten in opleiding vanuit KUL, UIA of UGent en een of twee ASO’s die binnen de truncus communis  een rotatiestage in orthopedie-traumatologie volgen. Haast permanent passeren zesdejaars studenten van KUL en UIA voor enkele weken tot maanden als stagiair in onze afdeling.