Botscan

Met een skelet-scintigrafie kunnen verschillende soorten aandoeningen van het skelet worden afgebeeld. Daarnaast kan ook de doorbloeding van bepaalde delen van het skelet worden beoordeeld. Dit laatste geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van ontstekingsactiviteit.

Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding vereist. Wel wordt verzocht vóór het maken van de foto’s naar het toilet te gaan en goed uit te plassen. Een volle blaas bemoeilijkt namelijk het fotograferen van het bekken. Kies voor kledij zonder metalen onderdelen (haakjes, behabeugels, ritssluitingen of drukkers) en laat metalen of magnetische voorwerpen (horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese) achter in de kleedkamer. Op die manier moet je minder kledingstukken aan- en uittrekken.

Tijdens het onderzoek

Aan het begin krijg je door middel van een injectie in een bloedvat in de arm een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend, die wordt opgenomen in het skelet. Dit neemt echter enkele uren tijd in beslag. In afwachting van het onderzoek mag je de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten. In sommige gevallen
zijn eveneens foto’s van de doorbloeding nodig. Dan worden al tijdens het injecteren en korte daarna foto’s gemaakt. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Wanneer de radioactieve stof voldoende is opgenomen in het skelet, wordt gestart met het maken van de foto’s. Je ligt op een onderzoekstafel te liggen terwijl er van verschillende richtingen foto’s worden genomen. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de beschikbare apparatuur. Tijdens het maken van de foto’s is het van belang zo stil mogelijk te blijven liggen. Nadien wordt gecontroleerd of alles duidelijk in beeld is gebracht. Indien nodig worden enkele extra opnamen gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten.