MRI-Onderzoek

Magnetic Resonance Imaging (MRI) of kernspinresonantie tomografie is een onderzoekmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven. Er komen dus geen röntgenstralen aan te pas. Bij het onderzoek wordt, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, een contrastmiddel toegediend.

Voor het onderzoek

Bij een MRI-scan is geen specifieke voorbereiding vereist. Je kan voorafgaand het onderzoek gewoon eten, drinken en eventueel medicijnen gebruiken. Als dit niet mogelijk is, word je hiervan vooraf op de hoogte gebracht door de behandelend arts. Kies voor kledij zonder metalen onderdelen (haakjes, behabeugels, ritssluitingen of drukkers) en laat metalen of magnetische voorwerpen (horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese) achter in de kleedkamer. Op die manier moet je minder kledingstukken aan- en uittrekken. Vertel de behandelende arts voor het onderzoek indien je:

  • zwanger bent (of denkt te zijn);
  • een handicap hebt en meer tijd nodig hebt;
  • allergisch bent; • een nieraandoening hebt;
  • overgevoelig bent voor geneesmiddelen.

In deze gevallen kan de behandelende arts in overleg met de radioloog beslissen of het onderzoek door kan gaan, uitgesteld moet worden, er bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen of een alternatief onderzoek moet worden voorgesteld.

Tijdens het onderzoek

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, word je in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Het is heel belangrijk dat je tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen om te vermijden dat de foto’s mislukken.

Het MRI-apparaat maakt tijdens de scan kloppende of ratelende geluiden. Deze geluidshinder kan je verminderen door oordopjes te gebruiken. Je kan hierom vragen bij de begeleidende laborant. Indien nodig voor het onderzoek houdt de laborant via een microfoon contact met je. Je kan zelf ook met de laborant praten. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Risico’s of bijwerkingen

Bij een MRI-onderzoek zijn er doorgaans geen biologische of schadelijke effecten. De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de urine. Door veel te drinken raak je de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer kwijt.