Wat is het?
Artrose betekent slijtage van het kraakbeen (= glijdende laag) ter hoogte van binnen- of buitenkant van de knie door leeftijd, chronische ontstekingsprocessen of ongevallen. De aandoening kan versneld worden door asafwijkingen (het ‘O’ of ‘X’- been) of verlies van een meniscus.
Artrose is in belangrijke mate erfelijk: zowel de as van je been als de kwaliteit van je kraakbeen zijn grotendeels erfelijk bepaald.
Hoe herken ik het?
De belangrijkste symptomen zijn pijn bij het stappen aan de binnen- of buitenkant van de knie, later ook bij rust. Er ontstaat zwelling, met een gevoel van warmte en stramheid van de knie. Je kan startpijn en starthinder ervaren, evenals bewegingsbeperking. Er kan sprake zijn van verminderde kracht en uithoudingsvermogen in het onderste lidmaat.
Progressieve asafwijking van het onderste lidmaat en doorzakkingsgevoel behoren ook tot de symptomen.
Diagnose
Klinische diagnose van artrose van de knie is eenvoudig. Gangmoeilijkheden, asafwijking en verminderde beweeglijkheid zijn gemakkelijk op te sporen.
Een gewone RX volstaat om artrose van de knie te bevestigen. Men heeft daarvoor geen MRI of CT-scan nodig.
Behandeling
Je arts zal eerst een conservatieve (niet-operatieve) behandeling voorstellen: relatieve rust, paracetamol (maximaal 3x 1g per dag), korte episodes ontstekingsremmers, ijsapplicatie, kinesitherapie en (uitzonderlijk) infiltratie van het gewricht met corticoïden. Over het nut van glucosamines en hyaluronzuur bestaat twijfel. Er is weinig of geen medisch bewijs voor deze behandeling.
Bij falen van de bovenstaande behandeling kan heelkunde noodzakelijk worden. In geval van artrose is een kijkoperatie zelden nuttig. Kijkoperaties kunnen necrose (afsterving van het bot) uitlokken, ze zijn dus niet aangewezen.
Wanneer pijn door slijtage niet meer met andere middelen kan verholpen worden, zal je arts een unicondylaire of halve knieprothese adviseren. Hiervoor moet je wél aan enkele voorwaarden voldoen:
- De kraakbeenaantasting bevindt zich aan één kant van het gewricht (binnen- of buitenkant)
- Het gewricht tussen knieschijf en dijbeen is in behoorlijke staat
- De kruisbanden zijn intact
- De andere gewrichtsbanden zijn in evenwicht (er is een ligamentaire balans)
- Er is sprake van slijtage, niet van een chronische ontsteking
Ongeveer 15 à 20% van alle patiënten met knieartrose komen voor een halve nieuwe knie in aanmerking.
Een halve nieuwe knie bestaat uit oxinium aan de zijde van het dijbeen en metaal (titanium) + plastiek aan de zijde van het onderbeen. De elementen worden gefixeerd met botcement.
In de meeste gevallen geeft deze halve nieuwe knie een aangenamer gevoel dan een volledige nieuwe knie. Een halve nieuwe knie voelt meer aan als een ‘eigen’ knie, in tegenstelling tot een volledig nieuwe knie. Een halve knie is ook superieur qua functionering, omdat er meer van je eigen gewricht overblijft.
De ingreep gebeurt onder gecombineerde spinale en epidurale anesthesie (ruggenprik), soms onder algemene verdoving.
Revalidatie
De oefeningen start je op dag 1. ’s Morgens wordt mobilisatie gestart op een Kinetec-apparaat, terwijl je ‘s middags in de kamer stapt. Rond de 4e tot 5e dag kan je doorgaans naar huis, waarbij stappen met 1 kruk mogelijk is. Trappen lopen mag je ook al.
De revalidatie na een uni verloopt gewoonlijk gemakkelijker en is minder pijnlijk dan na een totale knieprothese.
Kinesitherapie wordt thuis voortgezet. De eerste 6 weken ondervind je nog pijn en zwelling. 3 maanden na de operatie gaat dit echter goed. Er kan verbetering optreden tot ruim een jaar na de ingreep.
Selecteer je arts
Peter Mertens
Gespecialiseerd in heupen, knieën en revisiechirurgie
Michael Maes
Gespecialiseerd in heupen, knieën en revisiechirurgie
Artsen
Specialisaties
Blessures
Onderzoeken
Contacteer ons
Gewrichtskliniek
Jos Ratinckxstraat 1 / 53
2600 Berchem
Tel: 03/237 35 74
Mail: info@gewrichtskliniek.be