Artrografie

Een artrografie is een gewrichtsonderzoek. Er bestaan twee onderzoeksmethoden. Bij de eerste methode wordt enkel gewerkt met contrastvloeistof (d.i. een vloeistof die ervoor zorgt dat de gewrichtsholten en het kraakbeen worden afgebeeld) en röntgenfoto’s. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Bij de tweede methode wordt nog gebruikt gemaakt van radioactieve vloeistof. Voor dit onderzoek dienen zowel de afdeling Radiologie als de afdeling Nucleaire Geneeskunde te worden bezocht.

Voor het onderzoek

Bij een artrografie is geen specifieke voorbereiding vereist. Je kan voorafgaand het onderzoek gewoon eten, drinken en eventueel medicijnen gebruiken. Kies indien nodig kledij die je gemakkelijk kan aan- en uittrekken. Vertel de behandelende arts voor het onderzoek indien je:

  • zwanger bent (of denkt te zijn);
  • overgevoelig bent voor jodium of contrastallergie;
  • antistollingsmiddelen gebruikt;
  • allergisch bent;
  • overgevoelig bent voor geneesmiddelen.

In deze gevallen bestaat er een verhoogd risico op complicaties. Soms kan het onderzoek doorgaan als je vooraf speciale medicijnen heeft gekregen. Bij sommige patiënten zal de arts bekijken of er andere mogelijkheden zijn om tot een goede diagnose te komen.

Tijdens het onderzoek

Je neemt plaats op de onderzoekstafel en gaat zo ontspannen mogelijk op de rug liggen. Allereerst wordt een overzichtsfoto gemaakt en wordt de punctieplaats ontsmet en verdoofd. Vervolgens wordt de contrastvloeistof en eventueel wat lucht in de heupen gespoten. Wanneer de contrastvloeistof de juiste plaats heeft bereikt, worden er foto’s gemaakt vanuit verschillende posities. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Je wordt gevraagd even te wachten tot de artrografie gelukt is. De eerste 24 uur moet je de heup wat ontzien. Met andere woorden, niet fietsen, autorijden en hardlopen. De heup kan wat gevoelig zijn, maar meestal duurt dit niet langer dan een paar dagen. Gebruikelijke pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) zijn meestal niet voldoende.

Risico’s of bijwerkingen

Bij een artrografie zijn er doorgaans geen bijwerkingen. De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de urine. Door veel te drinken raak je de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer kwijt.